4.
3.
2.
1.
Cara-cara
1.Masukkan tepung gandum kedalam pasta mixer.
2.Masukkan adunan cecair (1 biji telur + serbuk kunyit + air = 220ml). 'On' kan mesin.
3.Nah! sekarang mee kuning dah keluar.
4.Rebus mee kuning dalam air mendidih selama 2-3 minit. Jangan rebus lama nanti mee akan kembang.
5.Tapiskan mee kuning dan cuci dengan air paip.
salam buat semua rakan2 blog/FP, pada sapa2 yang masih tercari2 resepi ini, and pasti teruja untuk mencubanya.. nak2 kalau area yg susah nak cari mee nie a.k.a spagetti melayu hehe....oklah yer selamat mencuba semua semoga berjaya.
- mee sihat tanpa air abu
(sumber: oleh: tuntung15)
Bahan-bahan ( 1.2 kilo mee )
500gm tepung gandum
1 biji telur
Air (sukatan lihat dibawah cara-cara ye)
Sedikit kunyit serbuk
500gm tepung gandum
1 biji telur
Air (sukatan lihat dibawah cara-cara ye)
Sedikit kunyit serbuk
Cara-cara
1.Masukkan tepung gandum kedalam pasta mixer.
2.Masukkan adunan cecair (1 biji telur + serbuk kunyit + air = 220ml). 'On' kan mesin.
3.Nah! sekarang mee kuning dah keluar.
4.Rebus mee kuning dalam air mendidih selama 2-3 minit. Jangan rebus lama nanti mee akan kembang.
5.Tapiskan mee kuning dan cuci dengan air paip.
6.Gaul mee dengan sedikit minyak untuk mengelakkan mee melekat.
7.Itu jer la caranyer. Mee ni tidak bergaram. Jadi pandai-pandai lah adjust garam masa memasak nanti.
* rujuk gambar di atas.
No comments:
Post a Comment